Sportske Stipendije u Americi - StudBud Srbija

Sportske Stipendije
u Americi

Kompletan vodič za sportske stipendije u Americi za studente sa Balkana. Za lakšu navigaciju kliknite na sport koji Vas zanima ispod.

Sportske Stipendije u Americi

Divizije i Asociacije

Sportske stipendije u Americi su vrlo tražene među studentima koji žele studirati u inostranstvu. Ove stipendije zahtevaju od kandidata da budu aktivni sportisti sa dokazanim uspehom u svom sportu.

Postoje tri primarne organizacije koje dodeljuju sportske stipendije u Americi:

 • NCAA (National Collegiate Athletic Association)
 • NAIA (National Association of Intercollegiate Athletics)
 • NJCAA (National Junior College Athletic Association)

NCAA je najveća organizacija koja obuhvata veliki broj univerziteta, stipendija i fakultetskih sportskih liga. Unutar NCAA, univerziteti su podeljeni u tri različite divizije:

 • Divizija 1 (DI)
 • Divizija 2 (DII)
 • Divizija 3 (DIII) *ne dodeljuje sportske stipendije

Da bi student mogao da se takmiči u ovim ligama, potrebno je da tokom srednje škole položi određen broj predmeta. Tačni zahtevi za broj položenih predmeta, njihovu vrstu i ocene mogu varirati u zavisnosti od sporta i različitih univerziteta unutar NCAA. Generalno, studenti moraju ispuniti određeni broj zahteva iz maternjeg jezika, matematike, društvenih nauka, prirodnih nauka i dodatnih predmeta iz različitih oblasti. Prosek ocena iz ovih predmeta mora biti najmanje 2,3 od mogućih 4,0, što je otprilike ekvivalentno oceni od 3,3 od 5,0.

Ocene koje se očekuju variraju, ali je obično potrebno održavati određeni prosečni uspeh tokom srednje škole. Zahtevi za rezultate na SAT ili ACT testovima takođe mogu varirati u zavisnosti od sporta, univerziteta i NCAA divizije u kojoj se student takmiči.

Važno je napomenuti da detalji i zahtevi za sportske stipendije u Americi mogu varirati između univerziteta i sportova, te je preporučljivo direktno se informisati kod odabranih univerziteta ili putem zvaničnih stranica NCAA.

Sportske stipendije su izuzetno tražene među studentima koji planiraju studiranje u inostranstvu, ali dobijanje ovih stipendija zahteva od kandidata da budu aktivni sportisti s dokazanom uspešnom sportskom karijerom. Evo pregleda pojedinačnih NCAA divizija:

 • Divizija 1 (DI): Najnaprednija liga sa velikim budžetima i visokim brojem studenata. Nudi pune i delimične stipendije. Među timovima su i škole iz Ivy League, poput Harvarda, Yala i Princetona, koje ne nude sportske stipendije u Americi jer više vrednuju akademske kvalifikacije.
 • Divizija 2 (DII): Sledeća liga po težini takmičenja, sa manjim budžetima od DI, ali takođe nudi pune i delimične stipendije.
 • Divizija 3 (DIII): Liga koja ne nudi sportske stipendije, ali omogućava studentima da se i dalje takmiče u svom sportu. Iako je ovo treća po redu divizija, kvalitet školovanja je na veoma visokom nivou i ne reflektuje broj divizije koji se odnosi na kvalitet sporta.
 • NJCAA Deo NCAA-a koji obuhvata više škole. Igrači koji žele da se takmiče u NCAA-u nakon završetka više škole obično prvo igraju u NJCAA. Ova liga studentima i sportistima nudi idealan period adaptacije kao i mnogo prilika za transfer na najbolje univerzitete prve i druge divizije.
 • NAIA Druga organizacija koja određuje sportske stipendije u Americi, ima sličnu težinu takmičenja kao i DII. Studenti moraju da ispune određene uslove, uključujući rezultate na ACT ili SAT testovima, ili određeni prosečan uspeh u srednjoj školi.

Za NCAA i NAIA, studenti se moraju registrovati kod ovih organizacija kako bi dobili odobrenje za takmičenje u ligi i time omogućili trenerima da dodele sportske stipendije.

Godišnje se dodeljuje oko 150.000 sportskih stipendija, bilo u punom ili delimičnom iznosu. Odluka o dodeli stipendije donosi se u saradnji trenera i administrativnih kancelarija fakulteta.

Ove stipendije mogu trajati tokom celog četvorogodišnjeg studija, pod uslovom da student održava odgovarajući akademski uspeh i aktivno se bavi sportom.

Važno je da svaki sport i liga imaju specifične zahteve koje sportista mora da ispuni kako bi bio potencijalni kandidat za dobijanje sportske stipendije od trenera. Informacije o uslovima za sportske stipendije u Americi mogu se razlikovati i važno je direktno se informisati kod odabranih univerziteta, putem zvaničnih stranica NCAA i NAIA ili preko profesionalca poput Agencije StudBud.

Sportske Stipendije za bejzbol

Sportske Stipendije u Americi za Bejzbol

Na američkim fakultetima postoji oko 1.650 muških bejzbol ekipa, angažujući oko 50.000 igrača, od kojih neki dobijaju sportske stipendije za bejzbol.

Između NCAA škola, NAIA škola i junior koledža, postoji nešto više od 1.650 programa za koledž bejzbol sa otprilike 34.500 igrača u celoj Americi. Konkurencija za oko 5.400 stipendija je žestoka. Bejzbol je sport ekvivalencije, što znači da stipendije mogu biti podeljene i dodeljene više igračima. Potpuna stipendija za bejzbol igrače je retkost. Evo ključnih činjenica o stipendijama za bejzbol.

Napomena: Programi Ivy League i Patriot League ne nude nikakve sportske stipendije u Americi. Takođe, ni škole iz Divizije 3 ne nude sportske stipendije. Važno je takođe znati da su ograničenja stipendija po timu maksimalni broj stipendija koje škola može dodeliti, a koje treneri raspoređuju među igračima na timu. Međutim, to ne označava nužno koliko će stipendija tim imati. Na primer, neki programi Divizije 1 mogu ponuditi sportistima manje od 11.7 stipendija. To se dešava zato što nisu svi timovi u potpunosti finansirani, što znači da sportsko odeljenje škole ne dodeljuje puni broj stipendija dozvoljen na njihovom nivou.

NCAA D1 Bejzbol

 • 298 Bejzbol ekipa
 • 35 Sportista u ekipi
 • 11.7 Stipendija po ekipi*

Programi bejzbola Divizije 1 obično počinju sa regrutovanjem ranije nego programi bejzbola na drugim nivoima divizija. Neke verbalne ponude i dogovori se često prave već kada sportista dostigne drugu godinu srednje škole.

Sportisti moraju imati barem prosečnu ocenu (GPA) od 2.3 na skali od 4.0. Koliko visok treba da bude njihov ACT ili SAT rezultat zavisiće od klizne skale; što je bolji prosek ocena sportiste, to niži mogu biti rezultati testova. Da bi bili spremni za takmičenje na nivou Divizije 1 ili Divizije 2, sportisti moraju biti registrovani kod NCAA Centra za Eligibilnost. NCAA preporučuje da se ovaj proces započne nakon druge godine srednje škole.

NCAA D2 Bejzbol

 • 259 Bejzbol ekipa
 • 39 Sportista u ekipi
 • 9 Stipendija po ekipi*

Neki sportisti koji igraju Diviziju 2 bejzbola imaju mogućnost da igraju za Diviziju 1 program, ali na kraju biraju Diviziju 2 jer im omogućava da ranije počnu s igrom u svojoj karijeri. Neki sportisti prelaze na niži nivo divizije jer se kvalifikuju za više novčane podrške kroz sportske stipendije u Americi.

Zapamtite: Najbolji način da se osigura više finansijske podrške je biti vrhunski, izuzetno dobar igrač za svoj nivo divizije. Programi Divizije 2 takođe počinju da identifikuju potencijalne igrače relativno rano u procesu i obično će davati verbalne ponude pre vremena za rani upis, koji se odvija tokom četvrte godine srednjoškolaca koji se bave sportom.

NCAA D3 Bejzbol

 • 374 Bejzbol ekipa
 • 34 Sportista u ekipi
 • 0 Stipendija po ekipi*

Programi Divizije 3 ne nude sportske stipendije, ali mogu da pripreme atraktivne pakete finansijske pomoći koji se mogu meriti sa sportskim stipendijama na drugim nivoima. Obično, programi Divizije 3 imaju ograničene budžete za regrutaciju i oslanjaju se na studente-sportiste da im se sami jave izražavajući interes, uz priloženi video materijal koji će biti korišćen u evaluaciji.

Na nivou Divizije 3, ne postoje NCAA akademski standardi kao što ih ima Divizija 1 i Divizija 2, već svaki univerzitet postavlja svoje kriterijume. Ipak, mnoge institucije Divizije 3 održavaju visoke akademske standarde. Sportisti bi trebalo temeljno istražiti zahteve za upis na škole koje žele da upišu kako bi bili sigurni da ispunjavaju te uslove.

NAIA Bejzbol

 • 212 Bejzbol ekipa
 • 38 Sportista u ekipi
 • 12 Stipendija po ekipi*

Iako se stipendije često dele kao delimične stipendije među mnogim igračima u timu, mnogi vrhunski igrači će izabrati da igraju na NAIA nivou kako bi dobili bolji paket sportskih stipendija.

Regruti moraju da se registruju kod NAIA Centra za Eligibilnost kako bi bili spremni za takmičenje na NAIA nivou.

NJCAA (Junior Koledz) Bejzbol

 • 511 Bejzbol ekipa
 • 30 Sportista u ekipi
 • 24 Stipendija po ekipi*

Svrha junior koledž bejzbola je pružiti igračima dve godine (ponekad jednu godinu) razvoja kako na sportskom, tako i na akademskom planu. Za mnoge sportiste, krajnji cilj je pronaći odgovarajuću opciju u četvorogodišnjem programu nakon završetka junior koledža. Mnogi programi junior koledža za bejzbol imaju talentovane igrače i poznati su po tome što svoje igrače plasiraju u kvalitetne NCAA Divizija 1 i Divizija 2 programe.

Saznaj više o bejzbolu

Sportske Stipendije za kosarku

Sportske Stipendije u Americi za Košarku (muškarci)

Preskoči na žensku košarku

Manje od jedan posto srednjoškolskih sportista nastaviće da igra NCAA Diviziju 1 u muškoj košarci – ali već smo znali da je takmičenje izuzetno teško. Iako su šanse za dobijanje stipendije male, to nije nemoguće. Postoje različite konkurentske mogućnosti, od NCAA Divizije 1 do JUCO programa, gde su dostupne sportske stipendije u Americi. Treneri koledža Divizije 1 nude pune stipendije, što znači svaki igrač ima pokrivene troškove studija i života na kampusu. Sa druge strane, NCAA Divizija 2, NAIA i JUCO programi dodeljuju stipendije ekvivalencije. Treneri na ovim nivoima imaju fond sportske pomoći i mogu je raspodeliti na koliko god sportista žele, pa studenti-sportisti mogu dobiti parcijalne stipendije. Iako treneri koledža Divizije 3 ne mogu nuditi sportske stipendije u Americi, ipak pružaju privlačne akademske finansijske pakete koji mogu pokriti veći deo troškova školovanja.

NCAA D1 Košarka (Muškarci)

 • 353 Košarkaških ekipa
 • 16 Sportista u ekipi
 • 13 Stipendija po ekipi*

Stipendije za NCAA Diviziju 1 teško je dobiti. Manje od jedan posto srednjoškolskih sportista će se takmičiti na ovom nivou. Svaki program muške košarke Divizije 1 može dodeliti 13 punih sportskih stipendija. Ove stipendije, nazvane stipendije za puni trošak školovanja, pokrivaju sve troškove koledža, uključujući školarinu, smeštaj, knjige, itd. Nakon što su dodeljene 13 stipendije, dodatni sportisti mogu pridružiti timu, ali ne dobijaju sportsku finansijsku pomoć.

NCAA D2 Košarka (Muškarci)

 • 313 Košarkaških ekipa
 • 17 Sportista u ekipi
 • 10 Stipendija po ekipi*

Treneri NCAA Divizije 2 imaju dozvolu da dodele maksimalno 10 sportskih stipendija za tim muške košarke. Za razliku od NCAA Divizije 1, ovo su stipendije ekvivalencije: treneri koledža dobijaju fond sportske pomoći i odlučuju koliko sportista će dobiti sportske stipendije u Americi. Stoga, nekim igračima će biti ponuđene parcijalne stipendije umesto punih troškova školovanja.

NCAA D3 Košarka (Muškarci)

 • 446 Košarkaških ekipa
 • 18 Sportista u ekipi
 • 0 Stipendija po ekipi*

Tačno je da škole NCAA Divizije 3 ne mogu nuditi sportske stipendije u Americi. Međutim, oni koriste druge vrste pomoći za regrute za koje bi se mogli kvalifikovati, poput akademskih stipendija, stipendija zasnovanih na zaslugama i grantova, kako bi kreirali konkurentan paket stipendija. Divizija 3 se uglavnom sastoji od malih privatnih škola, pa obično imaju ovakva sredstva spremna za upotrebu. Zapravo, 82 posto svih sportista Divizije 3 dobija neki oblik pomoći. Studenti-sportisti sa visokim rezultatima na testovima i jakim prosečnim ocenama najviše će imati koristi od stipendija Divizije 3.

NAIA Košarka (Muškarci)

 • 230 Košarkaških ekipa
 • 20 Sportista u ekipi
 • 8 Stipendija po ekipi*

Stipendije za mušku košarku NAIA se malo razlikuju od NCAA divizija. NAIA škole nude sportske stipendije u Americi za studente-sportiste, uključujući košarkaše, ali broj i iznos variraju od institucije do institucije. Za razliku od NCAA Divizije 1, stipendije u NAIA nisu ograničene na određeni broj po timu niti su ograničene na određeni iznos. Treneri u NAIA programima imaju fleksibilnost da rasporede sportsku pomoć prema svojim potrebama za regrutovanjem i dostupnim resursima.

NJCAA Košarka (Muškarci)

 • 430 Košarkaških ekipa
 • 15 Sportista u ekipi
 • 15 Stipendija po ekipi*

Kada je reč o stipendijama za mušku košarku, juniorski koledž nije tako jednostavan i precizan. Prvo, to zavisi od divizije. Postoje tri divizije unutar NJCAA, i samo Divizija 1 i 2 mogu nuditi sportske stipendije košarkašima. Štaviše, Divizija 1 je jedina koja može ponuditi punu stipendiju. Divizija 2 ima dozvolu da pokrije školarinu, naknade i knjige, ali ne može platiti smeštaj. Osim sportske stipendije, obe divizije će platiti troškove prevoza sportiste do koledža i nazad jednom godišnje direktnom rutom.

Saznaj više o muškoj košarci


Sportske Stipendije u Americi za Košarku (žene)

Vrati se na mušku košarku

Ima više od 400.000 srednjoškolskih košarkašica, a samo 1,2% njih će nastaviti takmičenje na nivou NCAA Divizije 1. Iako je konkurencija žestoka, dobijanje stipendije nije nemoguće. Dok treneri koledža Divizije 1 nude stipendije za puni trošak školovanja, što znači da svaka igračica dobija punu podršku, programi NCAA Divizije 2, NAIA i JUCO dodeljuju stipendije ekvivalencije. Treneri na ovim nivoima imaju fond sportske pomoći i mogu ga raspodeliti na koliko god sportista žele, pa u nekim slučajevima studenti-sportisti dobijaju parcijalne stipendije. Treneri koledža Divizije 3 ne mogu nuditi sportske stipendije u Americi, ali i dalje pružaju privlačne finansijske pakete koji mogu pokriti veći deo troškova koledža.

NCAA D1 Košarka (Žene)

 • 349 Košarkaških ekipa
 • 16 Sportista u ekipi
 • 15 Stipendija po ekipi*

Nećemo ulepšavati stvarnost – stipendije za NCAA Diviziju 1 teško su dostupne. Samo 1,2% srednjoškolskih sportista će se takmičiti na ovom nivou. Svaki program ženske košarke Divizije 1 može dodeliti 15 stipendija za puni trošak školovanja. Stipendije za košarku Divizije 1 pokrivaju sve troškove koledža, uključujući školarinu, smeštaj, knjige, itd. Nakon što su dodeljene te 15 stipendije, dodatni sportisti u timu se smatraju “walk-on” igračima i nisu eligibilni za dobijanje sportske pomoći.

NCAA D2 Košarka (Žene)

 • 311 Košarkaških ekipa
 • 15 Sportista u ekipi
 • 10 Stipendija po ekipi*

Treneri NCAA Divizije 2 mogu dodeliti maksimalno 10 stipendija za žensku košarku po timu. Za razliku od NCAA Divizije 1, ove stipendije su ekvivalencijalne. Treneri koledža dobijaju fond sportske pomoći i raspoređuju novac za stipendije među onoliko sportistkinja koliko odaberu. Zbog toga, kako bi maksimizirali sredstva, treneri mogu dodeliti parcijalne stipendije umesto punih troškova školovanja.

NCAA D3 Košarka (Žene)

 • 442 Košarkaških ekipa
 • 15 Sportista u ekipi
 • 0 Stipendija po ekipi*

Stipendije za košarku u NCAA Diviziji 3 ne postoje – škole ne mogu nuditi sportske stipendije. Međutim, oni koriste druge vrste pomoći za regrute za koje bi se mogli kvalifikovati, poput akademskih stipendija, stipendija zasnovanih na zaslugama i grantova, kako bi kreirali konkurentan paket stipendija. Divizija 3 se uglavnom sastoji od malih privatnih škola, pa obično imaju ovakva sredstva spremna za upotrebu. Zapravo, 82 posto svih sportista Divizije 3 dobija neki oblik pomoći. Studenti-sportisti sa visokim rezultatima na testovima i jakim prosečnim ocenama najviše će imati koristi od stipendija Divizije 3.

NAIA Košarka (Žene)

 • 235 Košarkaških ekipa
 • 17 Sportista u ekipi
 • 8 Stipendija po ekipi*

NAIA i dalje koristi model ekvivalencije gde treneri dobijaju fond sportskih sredstava i odlučuju kako rasporediti stipendije među sportistima. Obično, kako bi maksimalno iskoristili svoje napore u regrutovanju, treneri dodeljuju više sportista na svom timu parcijalnim stipendijama. To znači da neki studenti-sportisti trebaju dopuniti svoju finansijsku podršku drugim vrstama pomoći, poput akademskih stipendija i pomoći na osnovu potreba.

NJCAA Košarka (Žene)

 • 391 Košarkaških ekipa
 • 13 Sportista u ekipi
 • 15 Stipendija po ekipi*

Postoje tri divizije unutar NJCAA, i samo Divizija 1 i 2 mogu nuditi sportske stipendije košarkašima. Nadalje, Divizija 1 je jedina koja može ponuditi punu stipendiju. Divizija 2 može pokriti školarinu, naknade i knjige, ali ne može platiti smeštaj. Osim stipendija za JUCO košarku, obe divizije će platiti troškove prevoza sportiste do koledža i nazad jednom godišnje direktnom rutom.

Saznaj više o ženskoj košarci

Sportske Stipendije za kuglanje

Sportske Stipendije u Americi za Kuglanje

Kuglanje ima snažnu konkurenciju na koledž nivou, posebno u Divizijama I i II, gde neki od najboljih talenata imaju priliku da zarade značajne stipendije. Iako je univerzitetsko kuglanje u NCAA otvoreno samo za žene, postoje stipendije i za muške kuglače, pružajući mogućnosti za finansijsku podršku.

Ako želite da igrate na koledž nivou, neke od najboljih škola uključuju Univerzitet Wichita State, Univerzitet Nebraska, Univerzitet New Jersey City i Univerzitet Vanderbilt. Njihovi programi kuglanja dodeljuju stipendije na osnovu talenta. Kako je kuglanje postalo sve više vidljivo i popularno među studentskim sportistima, konkurencija za stipendije koje finansiraju škole se povećala. Veći deo finansiranja kontrolišu organizacije poput NCAA, što znači da se naglasak stavlja ne samo na talenat već i na akademski uspeh, jer oni koji dobiju stipendije moraju da ispunjavaju određene zahteve vezane za prosečnu ocenu.

NCAA D1 Kuglanje (Žene)

 • 35 Ekipa za kuglanje
 • 10 Sportista u ekipi
 • 5 Stipendija po ekipi*

NCAA je najveća sportska asocijacija u SAD-u. Ako ste dovoljno dobri da kuglate za školu Divizije 1 ili Divizije 2, možda ćete biti kvalifikovani za neke stipendije. Postoji 43 škole članice koje nude žensko kuglanje u Diviziji 1 ili Diviziji 2, dok samo 2 škole nude stipendije za muško kuglanje.

NCAA D2 Kuglanje (Žene)

 • 39 Ekipa za kuglanje
 • 9 Sportista u ekipi
 • 5 Stipendija po ekipi*

Stipendije za žensko kuglanje u NCAA Diviziji 2 pružaju priliku talentovanim kuglačicama da ostvare svoje sportske ambicije na koledž nivou. Iako Divizija 2 ne nudi isti broj stipendija kao Divizija 1, i dalje postoji značajan broj škola koje podržavaju ovu vrstu sportskog programa. Ove stipendije pružaju finansijsku podršku kuglačicama na osnovu njihovih veština, doprinoseći njihovom obrazovanju i omogućavajući im da istovremeno razvijaju svoje kuglačke sposobnosti. Osim finansijske podrške, studentkinje koje dobiju stipendije Divizije 2 takođe imaju priliku da se takmiče na visokom nivou unutar sistema NCAA, pružajući im iskustvo i mogućnost da napreduju u svojoj kuglačkoj karijeri.

NCAA D3 Kuglanje (Žene)

 • 26 Ekipa za kuglanje
 • 9 Sportista u ekipi
 • 0 Stipendija po ekipi*

Stipendije za žensko kuglanje u NCAA Diviziji 3 pružaju priliku kuglačicama da se takmiče na univerzitetskom nivou, iako Divizija 3 ne nudi sportske stipendije u Americi kao Divizije 1 i 2. Škole u Diviziji 3 fokusiraju se na pružanje finansijske podrške kroz druge oblike pomoći, poput akademskih stipendija ili pomoći zasnovane na zaslugama. Iako ne nude sportske stipendije, škole u Diviziji 3 pružaju priliku studentkinjama da se angažuju u kuglanju na visokom nivou dok istovremeno nastavljaju svoje akademske ciljeve. Ovo omogućava kuglačicama da budu deo univerzitetskog kuglačkog tima, unapređuju svoje veštine i istovremeno ostvaruju visok nivo obrazovanja.

NAIA Kuglanje (Žene)

 • 61 Ekipa za kuglanje
 • 12 Sportista u ekipi
 • 5 Stipendija po ekipi*

NAIA škole pružaju sportske stipendije u Americi kao deo svoje podrške studentima koji se takmiče u kuglanju. Ove stipendije se dodeljuju na osnovu kuglačkih veština i sportskih postignuća, omogućavajući kvalifikovanim kuglačicama da smanje troškove obrazovanja dok se bave svojim sportskim interesovanjima. Iako možda ne nude isti broj stipendija kao neki drugi programi, NAIA škole pružaju priliku za takmičenje na visokom nivou i dalji razvoj kuglačkih veština uz podršku univerzitetskog okruženja.

NJCAA Kuglanje (Žene)

 • 32 Ekipa za kuglanje
 • 12 Sportista u ekipi
 • 12 Stipendija po ekipi*

Stipendije za žensko kuglanje u NJCAA-u predstavljaju ključnu priliku za kuglačice koje žele da se takmiče na univerzitetskom nivou uz podršku sportskih stipendija u Americi. Iako NJCAA škole ne nudi isti obim sportskih stipendija kao što to čine NCAA ili NAIA programi, i dalje postoji mogućnost za finansijsku podršku. Kroz Divizije I i II, određeni broj škola unutar NJCAA ponude programe ženskog kuglanja. Ove stipendije se dodeljuju na osnovu sportskih veština, omogućavajući kuglačicama da smanje troškove obrazovanja dok se istovremeno takmiče na univerzitetskom nivou.

Sportske Stipendije za kros

Sportske Stipendije u Americi za Kros (Muškarci)

Kros je jedan od najstarijih koledž sportova i kao takav ima veoma dugu tradiciju koja seže sve do 1938. godine. Tada je Univerzitet Indiana postao prvi NCAA šampion u krosu. Ovaj sport stoga ima visok nivo važnosti na mnogim univerzitetima. Dodatno, mnoge od najpoznatijih akademskih institucija u Americi ulažu značajne resurse u ove timove. To je izuzetno dobra vest za sve buduće studente koji žele da se bave krosom na koledžu. To znači da su stipendije dostupne i za muškarce i za žene. Takođe, ukupan broj koledž timova za kros i atletiku (timovi su uvek kombinovani) je jedan od najviših među svim koledž sportovima. Ukupno postoji 1.555 univerziteta sa timovima za kros i atletiku, od kojih njih 350 takmiči u Diviziji 1 NCAA lige.

Preskoči na ženski kros

NCAA D1 Kros (Muškarci)

 • 305 Ekipa za kros
 • 12.6 Stipendija po ekipi*

Neki od najboljih univerziteta za kros u NCAA Diviziji 1 su: Indiana, Oregon, BYU, Arkansas, Oklahoma, Oklahoma State, Northern Arizona, Iona, Florida State, California, Portland, Colorado, Princeton, Syracuse, Wisconsin, Stanford, Duke, Alabama, New Mexico

NCAA D2 Kros (Muškarci)

 • 231 Ekipa za kros
 • 12.6 Stipendija po ekipi*

Neki od najboljih univerziteta za kros u NCAA Diviziji 2 su: Shippensburg, Mary, Augustana, Minnesota Duluth, Tampa, Ferris State, Pittsburg State, Cal State Chico, Grand Valley State, Western Washington, Bellarmine, Adams State, Edinboro, Western State, Alaska Anchorage

NCAA D3 Kros (Muškarci)

 • 394 Ekipa za kros
 • 0 Stipendija po ekipi*

Neki od najboljih univerziteta za kros u NCAA Diviziji 3 su: Wisconsin Eau Claire, Amherst, Geneseo State, St. Lawrence, Calvin, Williams, Luther, Middlebury, Wisconsin Stevens Point, MIT, Washington – St. Louis, Johns Hopkins

NAIA Kros (Muškarci)

 • 203 Ekipa za kros
 • 5 Stipendija po ekipi*

Neki od najboljih univerziteta za kros u NAIA su: Embry-Riddle Aeronautical University, Concordia University, California State University-San Marcos, Bryan College, Malone University, Eastern Oregon University, Southern Oregon University, Wayland Baptist University, Shawnee State University, Oklahoma Christian University

NJCAA Kros (Muškarci)

 • 176 Ekipa za kros
 • 30 Stipendija po ekipi*

Sportske Stipendije u Americi za Kros (Žene)

Vrati se na muški kros

NCAA D1 Kros (Žene)

 • 333 Ekipa za kros
 • 18 Stipendija po ekipi*

Neki od najboljih univerziteta za kros u NCAA Diviziji 1 su: Villanova, New Mexico, Stony Brook, Florida State, Michigan State, Virginia, Texas Tech, Michigan, Colorado, Iowa State, Syracuse, Oregon, Georgetown, Washington, Stanford, Arizona, Providence

NCAA D2 Kros (Žene)

 • 260 Ekipa za kros
 • 12.6 Stipendija po ekipi*

Neki od najboljih univerziteta za kros u NCAA Diviziji 2 su: Mary, Shippensburg, Minnesota Duluth, Pittsburg State, Tampa, Western State, Alaska Anchorage, Augustana, Ferris State, Grand Valley State, Bellarmine, Adams State, Edinboro, Western Washington, Cal State Chico

NCAA D3 Kros (Žene)

 • 394 Ekipa za kros
 • 0 Stipendija po ekipi*

Neki od najboljih univerziteta za kros u NCAA Diviziji 3 su: Amherst, Washington – St. Louis, Luther, Williams, Calvin, Wisconsin Stevens Point, Geneseo State, MIT, Johns Hopkins, Middlebury, Wisconsin Eau Claire, St. Lawrence

NAIA Kros (Žene)

 • 212 Ekipa za kros
 • 5 Stipendija po ekipi*

Neki od najboljih univerziteta za kros u NAIA su: California State – San Marcos, Indiana Wesleyan University, Black Hills State University, University of British Columbia, Biola University, Point Loma Nazarene University, Simon Fraser University, Concordia University, College of Idaho, Cedarville University, Southern Oregon University, Malone University, Azusa Pacific University

NJCAA Kros (Žene)

 • 187 Ekipa za kros
 • 30 Stipendija po ekipi*
Sportske Stipendije za macevanje

Sportske Stipendije u Americi za Mačevanje

Univerziteti sa NCAA odobrenim timovima za mačevanje. U akademskoj godini 2021/2022, ukupno 44 koledža ima NCAA odobrene timove za mačevanje u Divizijama 1, 2 i 3. Postoje 28 koledža u Diviziji 1, 1 koledž u Diviziji 2 i 15 timova za mačevanje u Diviziji 3.

NCAA D1 Mačevanje

 • 28 Ekipa za mačevanje
 • 4.5 Stipendija po ekipi*

NCAA D2 Mačevanje

 • 1 Ekipa za mačevanje
 • 4.5 Stipendija po ekipi*

NCAA D3 Mačevanje

 • 15 Ekipa za mačevanje
 • 0 Stipendija po ekipi*

NAIA i NJCAA lige ne nude mačevanje kao sport te samim tim stipendije ne postoje.

Sportske Stipendije za hokej na travi

Sportske Stipendije u Americi za Hokej na travi

Da li možete dobiti stipendiju za hokej na travi? Odgovor je da, ali postoji više od toga da biste dobili sportsku stipendiju osim što ste talentovani sportista. Oko 6.200 igrača hokeja na travi takmiče se na različitim koledž nivoima. Da bi zaslužili mesto u timu za hokej na travi, ovi studenti-sportisti morali su se takmičiti za pažnju koledž trenera, ispuniti NCAA uslove za eligibilnost i još mnogo toga. U ovom delu, vodimo studente-sportiste i njihove porodice kroz proces dobijanja koledž stipendije za hokej na travi.

NCAA D1 Hokej na Travi

 • 77 Ekipa za hokej
 • 23 Sportista u ekipi
 • 12 Stipendija po ekipi*

Programi za hokej na travi NCAA Divizije 1 imaju dozvoljeno maksimalno 12 stipendija po timu. To ne znači da će svaki tim imati punih 12 stipendija za dodelu, budući da finansiranje programa varira među institucijama.

NCAA D2 Hokej na Travi

 • 36 Ekipa za hokej
 • 24 Sportista u ekipi
 • 6.3 Stipendija po ekipi*

Programi za hokej na travi NCAA Divizije 2 imaju ograničenje na nešto više od polovine broja stipendija koje su dozvoljene Diviziji 1. Iako samo 14 posto svih koledž igrača hokeja na travi takmiče se na nivou Divizije 2, nivo konkurencije i dalje je visok.

NCAA D3 Hokej na Travi

 • 168 Ekipa za hokej
 • 21 Sportista u ekipi
 • 0 Stipendija po ekipi*

Preko 3.500 studenata-sportista igra hokej na travi u školama Divizije 3. Poznate po visokim akademskim standardima, škole Divizije 3 dodeljuju akademske stipendije kvalifikovanim studentima-sportistima umesto sportskih stipendija. U nekim slučajevima, finansijski paketi koji se nude u školama Divizije 3 jači su od sportskih stipendija koje nude škole Divizije 1 i 2.

NAIA i NJCAA lige ne nude hokej na travi kao sport te samim tim stipendije ne postoje.

Saznaj više o hokeju na travi

Sportske Stipendije za americki fudbal

Sportske Stipendije u Americi za Američki Fudbal

Za većinu sportista koji prolaze kroz proces regrutacije u fudbalu, osvajanje sportske stipendije za odličnu školu u Americi je krajnji cilj. Evo nekih dobrih vesti: postoji otprilike 896 fudbalskih programa širom Sjedinjenih Američkih Država, i većina njih nudi sportske stipendije talentovanim studentima-sportistima. Ovde objašnjavamo zahteve za sportske stipendije u fudbalu i odgovaramo na najčešća pitanja koja porodice postavljaju o dobijanju stipendija za koledž fudbal.

NCAA D1 Američki Fudbal (FBS)

 • 129 Ekipa za am. fudbal
 • 118 Sportista u ekipi
 • 85 Stipendija po ekipi*

NCAA D1 Američki Fudbal (FCS)

 • 125 Ekipa za am. fudbal
 • 104 Sportista u ekipi
 • 63 Stipendija po ekipi*

Timovi Divizije 1 FBS mogu dodeliti maksimalno 85 punih stipendija sportistima. Programi Divizije 1 FCS mogu pružiti maksimalno 63 ukupne stipendije. Te 85 FBS stipendije su pune stipendije, što znači da svaki sportista koji dobije stipendiju na nivou DI FBS dobija stipendiju za puni trošak. Sa druge strane, 63 FCS stipendije su ekvivalencijalne stipendije. To znači da trener može podeliti ove stipendije, dajući više sportista parcijalne stipendije.

NCAA D2 Američki Fudbal

 • 170 Ekipa za am. fudbal
 • 111 Sportista u ekipi
 • 36 Stipendija po ekipi*

NCAA D2 škole su ograničene na 36 stipendija za puni ili parcijalni trošak godišnje. Budući da je veličina rostera fudbalskog tima na koledžu mnogo veća od 36, većina D2 programa će odlučiti da raspodeli ukupan iznos novca za stipendije kako bi više igrača moglo dobiti sportsku pomoć.

NCAA D3 Američki Fudbal

 • 248 Ekipa za am. fudbal
 • 107 Sportista u ekipi
 • 0 Stipendija po ekipi*

Iako NCAA D3 škole ne nude sportske stipendije, većina ima konkurentne finansijske pakete pomoći za studente koji u mnogim slučajevima pokrivaju veliki deo školarine i naknada. Saznajte više o tome kako smanjiti cenu D3 škole.

NAIA Američki Fudbal

 • 85 Ekipa za am. fudbal
 • 107 Sportista u ekipi
 • 24 Stipendija po ekipi*

Stipendije za američki fudbal u NAIA pružaju prilike studentima-sportistima da ostvare svoje sportske ambicije uz finansijsku podršku za obrazovanje. Za razliku od NCAA programa, škole u NAIA imaju fleksibilnost u dodeli stipendija, što može varirati od institucije do institucije. Iako nisu tako široko prepoznate kao NCAA Divizije, stipendije za fudbal u NAIA pružaju pomoć sportistima koji možda ne dobiju stipendije na nivou Divizije 1 ili 2.

NJCAA Američki Fudbal

 • 68 Ekipa za am. fudbal
 • 76 Sportista u ekipi
 • 85 Stipendija po ekipi*

NJCAA stipendije za američki fudbal pružaju priliku studentima-sportistima da se takmiče na koledž nivou uz finansijsku podršku za obrazovanje. Programi NJCAA pružaju drugačiji pristup od NCAA ili NAIA programa stipendiranja. Iako stipendije u NJCAA nisu tako obimne kao u NCAA Divizijama, pružaju podršku mladim sportistima koji žele da razvijaju svoje veštine na koledžu. Ove stipendije obično pokrivaju troškove školarine, knjiga i drugih troškova obrazovanja, omogućavajući studentima da napreduju u svojim sportskim i obrazovnim ciljevima.

Saznaj više o američkom fudbalu

Sportske Stipendije za golf

Sportske Stipendije u Americi za Golf

Dobijanje stipendije za golf može biti teško, ali nije nemoguće. Od 1.318 škola koje nude golfa za muškarce, njih 972 nudi sportske stipendije. Međutim, ovi programi funkcionišu na principu ekvivalencije, što znači da treneri raspoređuju svoja sredstva među više sportista, čineći stipendije za puni trošak retkim. I iako treneri NCAA Divizije 3 ne mogu pružiti sportsku pomoć, obično kreiraju pakete stipendija koristeći druge izvore novca. U ovom delu, detaljno objašnjavamo sve što trebate znati o stipendijama za golf za muškarce.

Ženski golf je sport ekvivalencije, tako da koledž treneri mogu raspodeliti novac za stipendije među više sportistkinja na svom timu. Zavisno od budžeta programa, neke sportistkinje mogu dobiti stipendiju za puni trošak, dok drugima mogu biti ponuđene samo parcijalne stipendije. I iako treneri NCAA Divizije 3 ne mogu pružiti sportsku pomoć, obično kreiraju pakete stipendija koristeći druge izvore novca. U ovom delu, detaljno objašnjavamo sve što trebate znati o stipendijama za golf za žene.

NCAA D1 Golf (Muškarci)

 • 292 Ekipa za golf
 • 10 Sportista u ekipi
 • 4.5 Stipendija po ekipi*

Najbolje ekipe za golf u Diviziji 1 za muškarce su: California State – San Marcos, Biola University, Malone University, College of Idaho, Concordia University, University of British Columbia, Point Loma Nazarene University, Southern Oregon University, Simon Fraser University, Azusa Pacific University, Indiana Wesleyan University, Cedarville University, Black Hills State University

NCAA D1 Golf (Žene)

 • 249 Ekipa za golf
 • 8 Sportista u ekipi
 • 6 Stipendija po ekipi*

Najbolje ekipe za golf u Diviziji 1 za žene su: University of California, UCLA, University of Florida, Harvard University, University of California—Irvine, Duke University. , Princeton University, Yale University, University of North Carolina, Stanford University


NCAA D2 Golf (Muškarci)

 • 218 Ekipa za golf
 • 10 Sportista u ekipi
 • 3.6 Stipendija po ekipi*

Najbolje ekipe za golf u Diviziji 2 za muškarce su: Western Washington University, Regis University, University of California—San Diego, Bentley University, Rollins College, Hillsdale College, California State University—Chico, Bellarmine University and Colorado School of Mines.

NCAA D2 Golf (Žene)

 • 154 Ekipa za golf
 • 8 Sportista u ekipi
 • 5.4 Stipendija po ekipi*

Najbolje ekipe za golf u Diviziji 2 za žene su: Rollins College, Regis University, Le Moyne College, California State University—Chico, Grand Valley State University, Bellarmine University, Truman State University, Point Loma Nazarene University, California State University—Monterey Bay., Western Washington University


NCAA D3 Golf (Muškarci)

 • 304 Ekipa za golf
 • 11 Sportista u ekipi
 • 0 Stipendija po ekipi*

Najbolje ekipe za golf u Diviziji 3 za muškarce su: Williams College, Emory University, Washington & Lee University, Pomona-Pitzer College, Amherst College, Tufts University and New York University., Carnegie Mellon University, Swarthmore College

NCAA D3 Golf (Žene)

 • 324 Ekipa za golf
 • 7 Sportista u ekipi
 • 0 Stipendija po ekipi*

Najbolje ekipe za golf u Diviziji 3 za žene su: University of California—Santa Cruz, Vassar College. , Williams College, Pomona-Pitzer College, Amherst College, Carnegie Mellon University, New York University, Washington University in St. Louis, Emory University, Wellesley College


NAIA Golf (Muškarci)

 • 250 Ekipa za golf
 • 10 Sportista u ekipi
 • 5 Stipendija po ekipi*

Najbolje ekipe za golf u NAIA za muškarce su: Loyola University New Orleans, Oklahoma City University, Taylor University, Robert Morris University—Illinois, The College of Idaho, Asbury University, University of St. Thomas—Texas, Huntington University, and Indiana Wesleyan University.

NAIA Golf (Žene)

 • 143 Ekipa za golf
 • 7 Sportista u ekipi
 • 5 Stipendija po ekipi*

Najbolje ekipe za golf u NAIA za žene su: Robert Morris University—Illinois, Westmont College, Loyola University—New Orleans, Taylor University, Aquinas College—Michigan, Asbury University, Huntington University., Indiana Wesleyan University, Bethel University—Indiana, The College of Idaho


NJCAA Golf (Muškarci)

 • 212 Ekipa za golf
 • 7 Sportista u ekipi
 • 8 Stipendija po ekipi*

NJCAA Golf (Žene)

 • 98 Ekipa za golf
 • 5 Sportista u ekipi
 • 8 Stipendija po ekipi*

Saznaj više o muškom golfu

Saznaj više o ženskom golfu

Sportske Stipendije za gimnastiku

Sportske Stipendije u Americi za Gimnastiku

Treneri koledža regrutuju najboljih 3% gimnastičara srednje škole u zemlji. Iako je konkurencija jaka, nije nemoguće pronaći mesto u timu i dobiti stipendiju za gimnastiku. Postoje preko 1.000 gimnastičara na koledžima u okviru NCAA liga i 762 dostupne stipendije za gimnastiku. Međutim, ove stipendije se razlikuju na svakom nivou takmičenja.

U Diviziji 1, koledž treneri nude pune stipendije, poznate kao head count stipendije. Divizija 2, s druge strane, dodeljuje ekvivalencijalne stipendije. Ovi treneri imaju određenu količinu sportske pomoći i raspoređuju je među koliko god gimnastičara žele, tako da gimnastičari na ovom nivou obično dobijaju parcijalne stipendije. Iako Divizija 3 tehnički ne može pružiti sportske stipendije studentima-sportistima, često ovi koledž treneri pružaju primamljive finansijske pakete u vidu akademske pomoći, grantova i pomoći zasnovane na potrebama. Nastavite čitati za više informacija o tome kako dobiti stipendiju za gimnastiku.

NCAA D1 Gimnastika

 • 62 Ekipa za gimnastiku
 • 18 Sportista u ekipi
 • 12 Stipendija po ekipi*

NCAA D2 Gimnastika

 • 5 Ekipa za gimnastiku
 • 21 Sportista u ekipi
 • 6 Stipendija po ekipi*

NCAA D3 Gimnastika

 • 15 Ekipa za gimnastiku
 • 19 Sportista u ekipi
 • 0 Stipendija po ekipi*

NAIA i NJCAA lige ne nude gimnastiku kao sport te samim tim stipendije ne postoje.

Sportske Stipendije za hokej na ledu

Sportske Stipendije u Americi za Hokej na ledu

Želite da dobijete punu stipendiju za muški koledž hokej na ledu? Rekruiti će morati dokazati da su 100% posvećeni takmičenju na koledžu. To podrazumeva pokazivanje posvećenosti na ledu, sa satima treninga i takmičenja, kao i vrednim radom u učionici kako bi postigli dobre ocene.

Kao sport ekvivalencije, treneri hokeja NCAA Divizije 1 i 2 dobijaju budžet za stipendije koje mogu raspodeliti među regrutima i trenutnim igračima na rosteru. Stipendije za puni trošak obično se dodeljuju sportistima koji su vrhunski takmičari sa iskustvom u juniorskom hokeju USHL lige. Budući da koledž hokej često regrutuje međunarodno, ovi sportisti takođe mogu biti kandidati za stipendije za puni trošak, jer koledž treneri koriste finansijsku podršku kao podsticaj da se presele u SAD. Iako programi NCAA Divizije 3 ne mogu pružiti sportske stipendije hokejašima, često osmišljavaju pakete finansijske pomoći, uključujući stipendije zasnovane na zaslugama, koje su jednake ili bolje od sportskih stipendija. U ovom delu, objašnjavamo šta regruti treba da znaju o stipendijama za muški koledž hokej.

NCAA D1 Hokej na Ledu (Muškarci)

 • 60 Ekipa za hokej
 • 28 Sportista u ekipi
 • 18 Stipendija po ekipi*

Koliko stipendija za hokej Divizije 1 postoji? Treneri koledž hokeja Divizije 1 imaju maksimalni limit od 18 ekvivalentnih stipendija za puni trošak po timu. Treneri imaju slobodu da raspodele svoj budžet za stipendije među trenutnim članovima tima i regrutima kako žele. Važno je napomenuti da sve koledž hokej programe ne finansiraju u potpunosti, što znači da svaki program neće imati puni limit stipendija za dodelu. Za programe koji su u potpunosti finansirani i u mogućnosti da ponude punu podršku, ove velike stipendije najverovatnije će biti dodeljene igračima juniorskog hokeja USHL lige i međunarodnim sportistima. Dvadeset jedan posto igrača hokeja NCAA Divizije 1 dolazi izvan SAD-a.

NCAA D2 Hokej na Ledu (Muškarci)

 • 7 Ekipa za hokej
 • 31 Sportista u ekipi
 • 13.5 Stipendija po ekipi*

Programi NCAA Divizije 2 imaju dozvoljen maksimum od 13 ekvivalentnih stipendija za puni trošak po timu. Baš kao i kod programa Divizije 1, ne sve Divizije 2 programa hokeja na ledu su u potpunosti finansirani, što znači da se budžet za stipendije razlikuje od škole do škole.

NCAA D3 Hokej na Ledu (Muškarci)

 • 84 Ekipa za hokej
 • 29 Sportista u ekipi
 • 0 Stipendija po ekipi*

Sportske stipendije u Americi se ne nude na nivou Divizije 3. Umesto toga, regruti mogu ciljati na stipendije zasnovane na zaslugama, ako ispunjavaju akademske standarde postavljene od strane institucija. U mnogim slučajevima, sportisti su prijavili da je njihov finansijski paket na nivou Divizije 3 bio veći od sportskih stipendija koje su im ponuđene od strane institucija Divizije 1 i 2.


Ženski Hokej na Ledu

Možete li dobiti stipendiju za ženski hokej? Iako je odgovor “da”, nije lako. Uveriti koledž trenera da dodeli stipendiju sportisti zahteva veliku količinu vremena i truda od strane regruta. Treneri koledža NCAA Divizije 1 obično usmeravaju svoje napore regrutacije ka sportistkinjama iz AAA putujućih hokej timova s namerom da ponude ovim sportistkinjama sportske stipendije u Americi. Kako bi dokazali koledž trenerima da ozbiljno planiraju nastaviti svoju sportsku karijeru na koledžu, regruti moraju pokazati posvećenost na ledu i u učionici, uloživši sate u treninge i učenje kako bi bili najbolji student-sportista koliko god mogu.

NCAA D1 Hokej na Ledu (Žene)

 • 36 Ekipa za hokej
 • 25 Sportista u ekipi
 • 18 Stipendija po ekipi*

NCAA D1 Hokej na Ledu (Žene)

 • 67 Ekipa za hokej
 • 23 Sportista u ekipi
 • 0 Stipendija po ekipi*

NAIA i NJCAA lige kao i NCAA Divizija 2 u ženskom hokeju, ne nude hokej na ledu kao sport te samim tim stipendije ne postoje.

Sportske Stipendije za lakros

Sportske Stipendije u Americi za Lakros

Muški koledž lakros je najbrže rastući sport u zemlji. Tokom 2019. godine, Divizija 3 lakros je dodala 16 novih programa, Divizija 2 je dodala pet novih programa, dok su preostale divizije svaka dodale po tri programa. Ovaj porast popularnosti doveo je do povećanja veličine rostera tokom godina, što značajno utiče na šanse studenata-sportista za stipendije. Ovaj deo istražuje najčešće postavljena pitanja o stipendijama za koledž lakros za muškarce, uključujući koliko stipendija za lakros se daje svake godine, kako dobiti stipendiju za muški lakros i još mnogo toga.

Ženski lakros se brzo razvija u Sjedinjenim Američkim Državama. NCAA je dodala deset novih programa za Diviziju 3 ženskog lakrosa, i po jedan novi program u Diviziji 1 i 2. Očekuje se da će NCAA uvesti još 14 programa širom tri divizije za školsku godinu 2020-21. Uprkos ovom uzbuđujućem rastu, budžet za sportske stipendije za koledž lakros programe ostaje mali, a konkurencija visoka. Napisali smo ovaj deo kako bismo pomogli studentima-sportistima da razumeju svoje opcije za stipendije i kakve su im šanse za dobijanje stipendije za ženski lakros.

NCAA D1 Lakros (Muškarci)

 • 73 Ekipa za lakros
 • 44 Sportista u ekipi
 • 12.6 Stipendija po ekipi*

NCAA D1 Lakros (Žene)

 • 117 Ekipa za lakros
 • 30 Sportista u ekipi
 • 12 Stipendija po ekipi*

NCAA D2 Lakros (Muškarci)

 • 61 Ekipa za lakros
 • 36 Sportista u ekipi
 • 10.8 Stipendija po ekipi*

NCAA D2 Lakros (Žene)

 • 114 Ekipa za lakros
 • 23 Sportista u ekipi
 • 9.9 Stipendija po ekipi*

NCAA D3 Lakros (Muškarci)

 • 236 Ekipa za lakros
 • 34 Sportista u ekipi
 • 0 Stipendija po ekipi*

NCAA D3 Lakros (Žene)

 • 293 Ekipa za lakros
 • 21 Sportista u ekipi
 • 0 Stipendija po ekipi*

NAIA Lakros (Muškarci)

 • 33 Ekipa za lakros
 • 23 Sportista u ekipi
 • 8 Stipendija po ekipi*

NAIA Lakros (Žene)

 • 37 Ekipa za lakros
 • 17 Sportista u ekipi
 • 8 Stipendija po ekipi*

NJCAA Lakros (Muškarci)

 • 28 Ekipa za lakros
 • 24 Sportista u ekipi
 • 20 Stipendija po ekipi*

NJCAA Lakros (Žene)

 • 20 Ekipa za lakros
 • 17 Sportista u ekipi
 • 20 Stipendija po ekipi*

Saznaj više o lakrosu

Sportske Stipendije za streljastvo

Sportske Stipendije u Americi za Streljaštvo

Streljaštvo je sport ekvivalencije kada su u pitanju limiti za NCAA stipendije, pa se parcijalne nagrade mogu dodeljivati u bilo kom odnosu, pod uslovom da ne prelaze limit od 3,6 po školi. Većina ekipa za streljaštvo je mešovita, mada postoje neke škole koje imaju posebne timove za muškarce i žene.

NCAA D1 Streljaštvo

Postoji 17 muških i 22 ženskih timova za streljaštvo u prvoj NCAA diviziji. U proseku jedan tim čini 5 strelaca u muškoj i 8 strelaca u ženskoj konkurenciji. Treneri mogu dodeliti do 3.6 punih sportskih stipendija po ekipi.

NCAA D2 Streljaštvo

Postoji 2 muške i 2 ženske ekipe za streljaštvo u drugoj NCAA diviziji. U proseku jedan tim čini 5 strelaca u muškoj i 5 strelaca u ženskoj konkurenciji. Treneri mogu dodeliti do 3.6 punih sportskih stipendija po ekipi.

NCAA D3 Streljaštvo

Postoji 4 muške i 4 ženske ekipe za streljaštvo u trećoj NCAA diviziji. U proseku jedan tim čini 3 strelaca u muškoj i 6 strelaca u ženskoj konkurenciji. Treneri u trećoj diviziji nemaju pravo da dodele sportske stipendije u Americi. Studenti se mogu kvalifikovati za akademske stipendije.

NJCAA Streljaštvo

Postoji samo jedna muška i ženska ekipa streljaštvo u na NJCAA (Junior Koledžu). U proseku jedan tim čini 3 strelaca u muškoj i 3 strelaca u ženskoj konkurenciji. Treneri u NJCAA nemaju pravo da dodele sportske stipendije u Americi. Studenti se mogu kvalifikovati za akademske stipendije.

Sportske Stipendije za veslanje

Sportske Stipendije u Americi za Veslanje

Za mnoge sportiste koji prolaze kroz proces regrutacije za veslanje, dobijanje stipendije za veslanje na odličnom koledžu je krajnji cilj. Međutim, važno je napomenuti da sportske stipendije za muško veslanje nisu vrlo česte i često su rezervisane za vrhunske sportiste samo na odabranim koledžima, budući da većina koledža ne nudi stipendije za veslanje zbog ili njihovog nivoa divizije ili lige.

Dobiti stipendiju za veslanje na priznatom koledžu je veliki uspeh i mnogi sportisti i porodice će započeti svoje regrutaciono putovanje imajući ovaj cilj na umu. Međutim, sportisti i porodice takođe moraju uzeti u obzir da je konkurencija za sportske stipendije u ženskom veslanju jaka i da postoje i druge mogućnosti za dobijanje finansijske pomoći za koledž.

Broj stipendija za muško veslanje

Jednostavno rečeno, nema mnogo dostupnih sportskih stipendija za muško veslanje. Veliki broj muških veslačkih timova nalazi se na koledžima NCAA Divizije 3 ili Ivy League koledžima, od kojih nijedan ne dodeljuje sportske stipendije u Americi. Dodatno, mnogi timovi se nalaze na akademski zahtevnim koledžima koji možda nude lakši put kroz proces prijema, ali nisu spremni da daju novčanu podršku u vidu sportskih stipendija. Škole koje nude sportske stipendije u Americi – poput Univerziteta Kalifornija-Berkeley, Northeastern Univerziteta, Bostonskog Univerziteta, Univerziteta Vašington ili Stanford Univerziteta – obično imaju izuzetno visoke sportske standarde.

Međutim, treneri na nekim koledžima mogu pomoći veslačima da obezbede akademske stipendije i pomoć zasnovanu na potrebama, kao i da poboljšaju svoju aplikaciju kod kancelarije za prijem novih studenata. Za većinu sportista, veslanje nije put ka velikim sportskim stipendijama koliko je to način da privuku pažnju vrhunskih akademskih institucija.


NCAA D1 Veslanje (Žene)

 • 89 Ekipa za veslanje
 • 47 Sportista u ekipi
 • 20 Stipendija po ekipi*

NCAA D2 Veslanje (Žene)

 • 15 Ekipa za veslanje
 • 20 Sportista u ekipi
 • 26 Stipendija po ekipi*
Sportske Stipendije za skijanje

Sportske Stipendije u Americi za Skijanje

Skijanje je sport ekvivalencije za potrebe sportskih stipendija NCAA, tako da se parcijalne stipendije mogu dodeliti u bilo kojem odnosu kako bi se ispunio limit po školi. Na primer, NCAA I škola može dodeliti 14 skijašica po pola stipendije i još uvek ispuniti limit od 7 stipendija po timu.

Većina NCAA programa su timovi za alpsko skijanje, ali nekoliko timova takmiči se i u nordijskom skijanju. Američka koledž skijaška i snowboard asocijacija (USCSA) ima preko 170 članova, od kojih većina čine klubski timovi, ali članstvo uključuje i neke programe na nivou varsity timova.

NCAA D1 Skijanje (Muškarci)

 • 11 Ekipa za skijanje
 • 15 Sportista u ekipi
 • 6.3 Stipendija po ekipi*

NCAA D1 Skijanje (Žene)

 • 12 Ekipa za skijanje
 • 16 Sportista u ekipi
 • 7 Stipendija po ekipi*

NCAA D2 Skijanje (Muškarci)

 • 6 Ekipa za skijanje
 • 10 Sportista u ekipi
 • 6.3 Stipendija po ekipi*

NCAA D2 Skijanje (Žene)

 • 7 Ekipa za skijanje
 • 9 Sportista u ekipi
 • 7 Stipendija po ekipi*

NCAA D3 Skijanje (Muškarci)

 • 17 Ekipa za skijanje
 • 13 Sportista u ekipi
 • 0 Stipendija po ekipi*

NCAA D3 Skijanje (Žene)

 • 16 Ekipa za skijanje
 • 11 Sportista u ekipi
 • 0 Stipendija po ekipi*
Sportske Stipendije za fudbal

Sportske Stipendije u Americi za Fudbal

Sportske stipendije u Americi su dostupne za muški fudbal na NCAA Diviziji 1 i Diviziji 2, kao i na NAIA školama i junior koledžima. Dobijanje sportske stipendije u Americi za muški fudbal je izvanredna prilika za studenta-sportistu da finansira svoje obrazovanje dok nastavlja sa takmičenjem nakon srednje škole. Stipendije se dodeljuju sportistima koji su pokazali da imaju potencijal da se takmiče na najvišem nivou. One mogu pokrivati deo – ili sve – školarine studenta-sportiste.

Muški Fudbal

Većina stipendija su jednogodišnji dogovori koji se moraju obnavljati svake godine. Za većinu NCAA škola, ponuda stipendije ne postaje zvanična dok student-sportista ne potpiše Nacionalno pismo o nameri (NLI). Naravno, studenti-sportisti prvo moraju proći kroz proces regrutacije kako bi osigurali svoje mesto na timu i dobili sportsku stipendiju.

NCAA D1 Fudbal (Muškarci)

 • 205 Ekipa za fudbal
 • 29 Sportista u ekipi
 • 9.9 Stipendija po ekipi*

NCAA D2 Fudbal (Muškarci)

 • 214 Ekipa za fudbal
 • 31 Sportista u ekipi
 • 9 Stipendija po ekipi*

NCAA D3 Fudbal (Muškarci)

 • 415 Ekipa za fudbal
 • 29 Sportista u ekipi
 • 0 Stipendija po ekipi*

NAIA Fudbal (Muškarci)

 • 188 Ekipa za fudbal
 • 30 Sportista u ekipi
 • 12 Stipendija po ekipi*

NJCAA Fudbal (Muškarci)

 • 217 Ekipa za fudbal
 • 18 Sportista u ekipi
 • 19 Stipendija po ekipi*

Saznaj više o muškom fudbalu


Ženski Fudbal

Dobijanje stipendije za ženski fudbal je izvanredna prilika za studenta-sportistu da finansira svoje obrazovanje dok nastavlja da igra sport koji voli. Stipendije za koledž fudbal se dodeljuju elitnim sportistkinjama koje su pokazale da imaju potencijal da se takmiče na najvišem nivou, i mogu pokrivati veliki deo – ili čak celu – školarinu studenta-sportiste. Međutim, većina stipendija su jednogodišnji dogovori koji se moraju obnavljati svake godine, a za NCAA škole, ponuda stipendije ne postaje zvanična dok student-sportista ne potpiše Nacionalno pismo o nameri (NLI). Naravno, studenti-sportisti prvo moraju proći kroz proces regrutacije kako bi osigurali svoje mesto na timu i dobili fudbalsku stipendiju.

NCAA D1 Fudbal (Žene)

 • 333 Ekipa za fudbal
 • 28 Sportista u ekipi
 • 14 Stipendija po ekipi*

NCAA D2 Fudbal (Žene)

 • 265 Ekipa za fudbal
 • 27 Sportista u ekipi
 • 9.9 Stipendija po ekipi*

NCAA D3 Fudbal (Žene)

 • 441 Ekipa za fudbal
 • 25 Sportista u ekipi
 • 0 Stipendija po ekipi*

NAIA Fudbal (Žene)

 • 188 Ekipa za fudbal
 • 25 Sportista u ekipi
 • 12 Stipendija po ekipi*

NJCAA Fudbal (Žene)

 • 181 Ekipa za fudbal
 • 19 Sportista u ekipi
 • 18 Stipendija po ekipi*

Saznaj više o ženskom fudbalu

Sportske Stipendije za softbol

Sportske Stipendije u Americi za Softbol

Da, igračice softbola mogu dobiti stipendije! Više od 1.600 škola širom Sjedinjenih Američkih Država nudi stipendije za softbol, i talentovani sportisti mogu imati deo – ili celu – školarinu na koledžu plaćenu. Stipendije se dodeljuju od strane programa softbola na koledžu, i sportisti moraju proći kroz proces regrutacije za softbol kako bi dobili ponudu za stipendiju od trenera.

Iako sportisti mogu dobiti punu stipendiju, ona nije garantovana jer se softbol klasifikuje kao sport ekvivalencije za potrebe sportskih stipendija NCAA. Za sportove ekvivalencije, treneri mogu raspodeliti svoje stipendije kako god žele i dodeljivati parcijalne stipendije za softbol kako bi privukli više visokokvalitetnih sportista. Na primer, Divizija 1 škole imaju 12 punih stipendija za softbol koje treba raspodeliti. Kako bi dodelio stipendije svih 18 sportista na rosteru, trener može svakom sportisti dodeliti stipendiju od dve trećine.

NCAA D1 Softbol

 • 301 Ekipa za softbol
 • 21 Sportista u ekipi
 • 12 Stipendija po ekipi*

NCAA D2 Softbol

 • 282 Ekipa za softbol
 • 20 Sportista u ekipi
 • 7.2 Stipendija po ekipi*

NCAA D1 Softbol

 • 404 Ekipa za softbol
 • 18 Sportista u ekipi
 • 0 Stipendija po ekipi*

NAIA Softbol

 • 207 Ekipa za softbol
 • 21 Sportista u ekipi
 • 10 Stipendija po ekipi*

NJCAA D1 Softbol

 • 250 Ekipa za softbol
 • 17 Sportista u ekipi
 • 24 Stipendija po ekipi*

NJCAA D2 Softbol

 • 250 Ekipa za softbol
 • 17 Sportista u ekipi
 • 12 Stipendija po ekipi*

Saznaj više o softbolu

Sportske Stipendije za plivanje

Sportske Stipendije u Americi za Plivanje

Srednjoškolci plivači koji žele da budu regrutovani i zarade stipendiju za muško koledž plivanje brzo će shvatiti da nisu jedini u toj potrazi. U NCAA Divizijama 1 i 2, stipendije za muško plivanje deo su kategorije koju NCAA naziva sport ekvivalencije. Ukupna dodela stipendija može biti podeljena na različite načine među članovima tima za muško plivanje, dokle god ukupan broj nagrada ne pređe limit stipendija NCAA. Stipendije za plivanje u NAIA takođe se mogu deliti na ovaj način među članovima tima. Članovi junior koledža u NJCAA takođe imaju proces stipendija za muško plivanje. Gde mogu pronaći kampove za plivanje u mom okruženju?

Muško Plivanje

Da, postoji niz stipendija za muško koledž plivanje koje su dostupne srednjoškolcima sportistima. Da bi zaradili stipendiju za plivanje, sportisti moraju pokazati treneru kako bi mogli doprineti ukupnom uspehu tima na konferencijskom i nacionalnom nivou. Razmišljajući izvan svojih individualnih vremena i razumevajući svoju ulogu unutar tima, sportisti mogu pronaći odgovarajući sportski okvir i povećati svoje šanse za dobijanje stipendije.

NCAA D1 Plivanje (Muškarci)

 • 143 Ekipa za Plivanje
 • 28 Sportista u ekipi
 • 9.9 Stipendija po ekipi*

NCAA D2 Plivanje (Muškarci)

 • 58 Ekipa za Plivanje
 • 21 Sportista u ekipi
 • 8.8 Stipendija po ekipi*

NCAA D3 Plivanje (Muškarci)

 • 200 Ekipa za Plivanje
 • 19 Sportista u ekipi
 • 0 Stipendija po ekipi*

NAIA Plivanje (Muškarci)

 • 22 Ekipa za Plivanje
 • 11 Sportista u ekipi
 • 8 Stipendija po ekipi*

NJCAA Plivanje (Muškarci)

 • 20 Ekipa za Plivanje
 • 13 Sportista u ekipi
 • 15 Stipendija po ekipi*

Saznaj više o muškom plivanju


Žensko Plivanje

Regruti za žensko plivanje takođe mogu razmotriti mogućnost da plivaju za tim junior koledža iz različitih razloga. Timovi NJCAA i CCCAA nude stipendije, a mnogi koledži sa četvorogodišnjim programima pružaju veće iznose stipendija plivačicama iz junior koledža koje prelaze na NCAA D1 ili D2 ili NAIA školu posle dve godine. Počevši od junior koledža, plivačice imaju priliku da pokažu uspeh u upravljanju i akademskim obavezama i sportskim obavezama na koledžu i prelaze na sledeći nivo.

NCAA D1 Plivanje (Žene)

 • 200 Ekipa za Plivanje
 • 28 Sportista u ekipi
 • 14 Stipendija po ekipi*

NCAA D2 Plivanje (Žene)

 • 77 Ekipa za Plivanje
 • 19 Sportista u ekipi
 • 8.1 Stipendija po ekipi*

NCAA D3 Plivanje (Žene)

 • 242 Ekipa za Plivanje
 • 20 Sportista u ekipi
 • 0 Stipendija po ekipi*

NAIA Plivanje (Žene)

 • 31 Ekipa za Plivanje
 • 11 Sportista u ekipi
 • 8 Stipendija po ekipi*

NJCAA Plivanje (Žene)

 • 21 Ekipa za Plivanje
 • 12 Sportista u ekipi
 • 15 Stipendija po ekipi*

Saznaj više o ženskom plivanju

Sportske Stipendije za tenis

Stipendije za Tenis

Kakve su šanse za dobijanje teniske stipendije? Postoji više od 9.000 muških koledž tenisera koji se takmiče na sva tri nivoa NCAA. Od ovih 9.000+ sportista, manje od jedan posto američkih srednjoškolskih tenisera takmiči se za program NCAA Divizije 1. Zašto je ovaj procenat tako mali? To se, uglavnom, može pripisati međunarodnom regrutovanju. Koledž tenis ima najveći procenat međunarodnih sportista koji se takmiče u sportu sponzorisanom od strane NCAA. U 2017. godini, 34,3 posto muških tenisera koji su se takmičili na nivou NCAA Divizije 1 bili su međunarodni sportisti.

Muški Tenis

U 2017. godini, 34,3% muških tenisera koji su se takmičili na nivou NCAA Divizije 1 bili su međunarodni sportisti. Zbog toga što koledž teniski programi snažno regrutuju iz inostranstva, nije iznenađenje što neki koledž treneri rezervišu barem deo svog budžeta za stipendije za međunarodne regrute kao podsticaj da se presele u Sjedinjene Američke Države.

NCAA D1 Tenis (Muškarci)

 • 255 Ekipa za Tenis
 • 10 Sportista u ekipi
 • 4.5 Stipendija po ekipi*

NCAA D2 Tenis (Muškarci)

 • 163 Ekipa za Tenis
 • 10 Sportista u ekipi
 • 4.5 Stipendija po ekipi*

NCAA D3 Tenis (Muškarci)

 • 329 Ekipa za Tenis
 • 11 Sportista u ekipi
 • 0 Stipendija po ekipi*

NAIA Tenis (Muškarci)

 • 107 Ekipa za Tenis
 • 10 Sportista u ekipi
 • 5 Stipendija po ekipi*

NJCAA Tenis (Muškarci)

 • 82 Ekipa za Tenis
 • 9 Sportista u ekipi
 • 9 Stipendija po ekipi*

Saznaj više o muškom tenisu


Ženski Tenis

Postoji više od 10.500 ženskih koledž teniserki koje se takmiče na sva tri nivoa NCAA. Od ovih 10.500+ sportistkinja, manje od 1% su američke srednjoškolske teniserke koje se takmiče za program NCAA Divizije 1. Zašto je ovaj procenat tako mali? To se, u velikoj meri, može pripisati međunarodnom regrutovanju. Koledž tenis ima najveći procenat međunarodnih sportistkinja koje se takmiče na NCAA nivou u odnosu na druge sportove sponzorisane od strane NCAA. U 2017. godini, 35,4% ženskih teniserki koje su se takmičile na nivou NCAA Divizije 1 bile su međunarodne sportistkinje.

NCAA D1 Tenis (Žene)

 • 317 Ekipa za Tenis
 • 9 Sportista u ekipi
 • 8 Stipendija po ekipi*

NCAA D2 Tenis (Žene)

 • 167 Ekipa za Tenis
 • 9 Sportista u ekipi
 • 6 Stipendija po ekipi*

NCAA D3 Tenis (Žene)

 • 328 Ekipa za Tenis
 • 10 Sportista u ekipi
 • 0 Stipendija po ekipi*

NAIA Tenis (Žene)

 • 115 Ekipa za Tenis
 • 9 Sportista u ekipi
 • 5 Stipendija po ekipi*

NJCAA Tenis (Žene)

 • 79 Ekipa za Tenis
 • 7 Sportista u ekipi
 • 9 Stipendija po ekipi*

Saznaj više o ženskom tenisu

Sportske Stipendije za atletiku

Sportske Stipendije u Americi za Atletiku

Sportske stipendije u Americi za atletiku na koledžu nude se na nivoima NCAA Divizije 1 i Divizije 2, kao i na školama NAIA i junior koledžima. Dobijanje atletske stipendije za mušku atletiku je izvanredna prilika za studenta-atletu da finansira svoje obrazovanje dok se takmiči na najvišim koledž nivoima.

Muška Atletika

Postoji više od 1.000 koledža i univerziteta koji nude sportske stipendije za mušku atletiku. Da li pokušavate da razumete kako funkcioniše koledž atletika? Evo razrade o ograničenjima za stipendije u atletici NCAA, zajedno sa nivoima divizija NAIA i NJCAA za dvoransku atletiku, kao i za atletiku na otvorenom terenu.

NCAA D1 Atletika (Muškarci)

 • 270 Ekipa za Atletiku
 • 38 Sportista u ekipi
 • 12.6 Stipendija po ekipi*

NCAA D2 Atletika (Muškarci)

 • 175 Ekipa za Atletiku
 • 36 Sportista u ekipi
 • 12.6 Stipendija po ekipi*

NCAA D3 Atletika (Muškarci)

 • 296 Ekipa za Atletiku
 • 34 Sportista u ekipi
 • 0 Stipendija po ekipi*

NAIA Atletika (Muškarci)

 • 149 Ekipa za Atletiku
 • 26 Sportista u ekipi
 • 12 Stipendija po ekipi*

NJCAA Atletika (Muškarci)

 • 56 Ekipa za Atletiku
 • 17 Sportista u ekipi
 • 20 Stipendija po ekipi*

Saznaj više o muškoj atletici


Ženska Atletika

Treneri dodeljuju sportske stipendije za žensku atletiku na nivoima NCAA Divizije 1 i Divizije 2, kao i na školama NAIA i junior koledžima. Svi ovi programi koriste model ekvivalencije, što znači da treneri raspoređuju svoja sredstva među više sportista, čineći punopravne stipendije retkim. Iako programi NCAA Divizije 3 ne mogu dodeljivati sportske stipendije, treneri mogu sarađivati s odeljenjem za prijem studenata kako bi kreirali finansijske pakete koji se sastoje od grantova, akademskih stipendija, potrebne pomoći i stipendija zasnovanih na zaslugama.

NCAA D1 Atletika (Žene)

 • 332 Ekipa za Atletiku
 • 39 Sportista u ekipi
 • 18 Stipendija po ekipi*

NCAA D2 Atletika (Žene)

 • 196 Ekipa za Atletiku
 • 31 Sportista u ekipi
 • 12.6 Stipendija po ekipi*

NCAA D3 Atletika (Žene)

 • 290 Ekipa za Atletiku
 • 29 Sportista u ekipi
 • 0 Stipendija po ekipi*

NAIA Atletika (Žene)

 • 165 Ekipa za Atletiku
 • 21 Sportista u ekipi
 • 12 Stipendija po ekipi*

NJCAA Atletika (Žene)

 • 68 Ekipa za Atletiku
 • 11 Sportista u ekipi
 • 20 Stipendija po ekipi*

Saznaj više o ženskoj atletici

Sportske Stipendije za odbojku

Sportske Stipendije u Americi za Odbojku

Dobijanje sportske stipendije u Americi za koledž odbojku je krajnji cilj regrutnog procesa za većinu porodica. Ko ne bi želeo da mu se obrazovanje plati dok igra sport koji voli? Dobra vest je da postoji oko 1.800 koledžskih programa za odbojku širom zemlje, sa stotinama mogućnosti za sportske stipendije u odbojci.

Muška Odbojka

Sportske stipendije u Americi su dostupne za muški odbojku na nivou NCAA Divizije 1 i Divizije 2, kao i na NAIA koledžima. Dobijanje sportske stipendije u Americi za mušku odbojku je izuzetna prilika za studenta-atletu da finansira svoje obrazovanje dok nastavlja takmičenje nakon srednje škole. Sportske stipendije u Americi se dodeljuju studentima-atletama koji su pokazali potencijal da se takmiče na najvišem nivou. Mogu pokriti deo – a ponekad i celokupno – školarinu studenta-sportiste.

NCAA D1 Odbojka (Muškarci)

 • 23 Ekipa za Odbojku
 • 19 Sportista u ekipi
 • 4.5 Stipendija po ekipi*

NCAA D2 Odbojka (Muškarci)

 • 25 Ekipa za Odbojku
 • 18 Sportista u ekipi
 • 4.5 Stipendija po ekipi*

NCAA D3 Odbojka (Muškarci)

 • 107 Ekipa za Odbojku
 • 13 Sportista u ekipi
 • 0 Stipendija po ekipi*

NAIA Odbojka (Muškarci)

 • 43 Ekipa za Odbojku
 • 15 Sportista u ekipi
 • 8 Stipendija po ekipi*

Saznaj više o muškoj odbojci


Ženska Odbojka

Da! Postoji mnogo prilika za sportske stipendije za talentovane srednjoškolske atlete na nivoima NCAA Divizije 1 i Divizije 2, kao i na NAIA koledžima i junior koledžima. Da bi dobili stipendiju za odbojku, sportisti moraju da pokažu treneru da bi imali pozitivan uticaj na uspeh tima tokom svih četiri godine na koledžu.

NCAA D1 Odbojka (Žene)

 • 334 Ekipa za Odbojku
 • 16 Sportista u ekipi
 • 12 Stipendija po ekipi*

NCAA D2 Odbojka (Žene)

 • 298 Ekipa za Odbojku
 • 16 Sportista u ekipi
 • 8 Stipendija po ekipi*

NCAA D3 Odbojka (Žene)

 • 437 Ekipa za Odbojku
 • 16 Sportista u ekipi
 • 0 Stipendija po ekipi*

NAIA Odbojka (Žene)

 • 220 Ekipa za Odbojku
 • 18 Sportista u ekipi
 • 8 Stipendija po ekipi*

NJCAA Odbojka (Žene)

 • 313 Ekipa za Odbojku
 • 13 Sportista u ekipi
 • 13 Stipendija po ekipi*

Saznaj više o ženskoj odbojci

Sportske Stipendije za vaterpolo

Sportske Stipendije u Americi za Vaterpolo

Programi koji nude stipendije moraju doneti tešku odluku o tome kako raspodeliti budžet stipendija na celokupnom rosteru. Treneri na koledžima traže da dodele finansijsku pomoć talentovanim sportistima koji će pomoći da tim napreduje na sledeći nivo, a u mnogim slučajevima, ovi sportisti su već članovi tima, a ne novopridošli studenti prvog semestra.

Muški Vaterpolo

Programi NCAA Divizije 1 i 2 imaju dozvolu da ponude najviše 4.5 stipendija po timu, dok institucije Ivy League-a i škole Divizije 3 nude samo stipendije zasnovane na zaslugama studentima-sportistima koji ispunjavaju određene akademske standarde. Stvarnost muške koledž vaterpolo scene je takva da nisu svi programi potpuno finansirani, što znači da neki imaju manje od 4.5 stipendija za ponuditi, a drugi uopšte nemaju stipendije.

NCAA D1 Vaterpolo (Muškarci)

 • 25 Ekipa za Vaterpolo
 • 25 Sportista u ekipi
 • 4.5 Stipendija po ekipi*

NCAA D2 Vaterpolo (Muškarci)

 • 8 Ekipa za Vaterpolo
 • 21 Sportista u ekipi
 • 4.5 Stipendija po ekipi*

NCAA D3 Vaterpolo (Muškarci)

 • 16 Ekipa za Vaterpolo
 • 20 Sportista u ekipi
 • 0 Stipendija po ekipi*

NAIA Vaterpolo (Muškarci)

 • 1 Ekipa za Vaterpolo
 • 22 Sportista u ekipi
 • Stipendija po ekipi*

Ženski Vaterpolo

Programi NCAA Divizije 1 i 2 za ženski vaterpolo koji su potpuno finansirani mogu dodeliti ekvivalent do osam stipendija koje pokrivaju sve troškove po timu. Nažalost, većina programa za ženski vaterpolo nije potpuno finansirana, što znači da studenti-sportisti konkuriraju za manje od osam stipendija u svakom programu. Institucije Ivy League-a i škole Divizije 3 ne nude u Americi. Umesto toga, ove institucije nude stipendije zasnovane na zaslugama studentima-sportistima koji ispunjavaju određene akademske standarde.

NCAA D1 Vaterpolo (Žene)

 • 33 Ekipa za Vaterpolo
 • 21 Sportista u ekipi
 • 8 Stipendija po ekipi*

NCAA D2 Vaterpolo (Žene)

 • 12 Ekipa za Vaterpolo
 • 19 Sportista u ekipi
 • 8 Stipendija po ekipi*

NCAA D3 Vaterpolo (Žene)

 • 17 Ekipa za Vaterpolo
 • 16 Sportista u ekipi
 • 0 Stipendija po ekipi*

NAIA Vaterpolo (Žene)

 • 1 Ekipa za Vaterpolo
 • 20 Sportista u ekipi
 • Stipendija po ekipi*

NJCAA Vaterpolo (Žene)

 • 313 Ekipa za Vaterpolo
 • 13 Sportista u ekipi
 • 13 Stipendija po ekipi*
Sportske Stipendije za rvanje

Sportske Stipendije u Americi za Rvanje

Evo nefiltrirane istine o punim sportskim stipendijama za rvanje: one su retke. Glavni razlog je taj što je muško rvanje sport ekvivalencije. Drugim rečima, NCAA Divizija 1 i 2 treneri dobijaju fond novca za stipendije i mogu ga podeliti između regruta i trenutnih rvača kako god žele.

Muško Rvanje

Umesto pružanja punih stipendija nekoliko rvačima, uobičajenije je da podelite svoj budžet na delimične stipendije među više sportista. Iako treneri NCAA Divizije 3 ne mogu pružiti sportsku pomoć, obično stvaraju pakete stipendija s drugim izvorima novca.

NCAA D1 Rvanje (Muškarci)

 • 78 Ekipa za Rvanje
 • 32 Sportista u ekipi
 • 9.9 Stipendija po ekipi*

NCAA D2 Rvanje (Muškarci)

 • 64 Ekipa za Rvanje
 • 33 Sportista u ekipi
 • 9 Stipendija po ekipi*

NCAA D3 Rvanje (Muškarci)

 • 109 Ekipa za Rvanje
 • 27 Sportista u ekipi
 • 0 Stipendija po ekipi*

NAIA Rvanje (Muškarci)

 • 61 Ekipa za Rvanje
 • 31 Sportista u ekipi
 • 8 Stipendija po ekipi*

NJCAA Rvanje (Muškarci)

 • 62 Ekipa za Rvanje
 • 21 Sportista u ekipi
 • 20 Stipendija po ekipi*

Žensko Rvanje

Sportske stipendije u Americi u ženskom rvanju se dodeljuju na nivou škole. Škole same odlučuju koliko stipendija mogu finansirati, bilo da je to putem prikupljanja sredstava, donacija, fondova ili određenog budžeta za stipendije. Budući da može biti teško proceniti pedigre studenta-sportiste ako dolazi iz regiona gde žensko rvanje nije popularno, stipendije se uglavnom dodeljuju na osnovu akademskih dostignuća. Stoga, najbolja šansa za dobijanje stipendije je imati dobre ocene i rezultate na testovima, uz sportski talenat.


* Stipendija po ekipi – univerzitetima je dozvoljeno da dodele određen broj stipendija. To ne znači da će svaki univerzitet dodeliti maksimalan broj. To pre svega zavisi od finansijskih sredstava dostupnih univerzitetu kao i značaju određenog sporta na tom univerzitetu.

Želiš da Nastaviš Svoju Karijeru u Americi?